آشنایی با زیور آلات سنتی ایران -2
1- ائسه لیک : زیوری است برای لباس دختران ترکمن که در بخش پشت به ارتفاع 30 سانت است و ا ز طلا و نقره و نگین قرمز و عقیق و زنگوله نقره ساخته شده است .
2- چکه لیق : آویزه ایی است که به موازات شقیقه از کلاه دختران ( بوروک ) آویخته میشود و مخصوص طایفه چودور است در قرن 19 م که شامل دو بخش است بخش اصلی جنس طلا دارد شبیه انسان طراحی میشود با نگین عقیق است و بخش پولک زنجیره ایی آن است که در انتهای زنجیرها زنگوله هایی از نقره است .
3- چنگه : وسیله تزئینی که به جامه زنان طایفه تکه قلاب میشود از قرن 19 م از جنس طلا و نقره با نگین عقیق و شامل دو بخش است بخش اصلی بشکل لوزی است و بخش افشان زنجیری است که از انتهای لوزی آویزان است و در انتهای زنجیره افشان زنگوله از جنس نقره است .
زیور سر و پیشانی زنان ترکمن شامل ( خازاوا – اگمه – قبه – قولاق چا – قیناچ اوجی- قزل خوزا ) است دختران ترکمن پس از ازدواج بجای کلاه سربند بصورت خاص دور سر می گذارند که به ان ( الین دانگی ) می گویند این سر بند با زیور های نقره و طلایی مزین میشوند . 1- خازاوا : زنان طایفه یموت سر بند خود را خازاوا و زیور های دوخته شده آن را خازاواشای می گویند سر بند زنان یموت از پارچه قرمز و مربعی شکل است . 2- اگمه : سر بند طایفه تکه و کوگلان بنام اگمه است زنان این طوایف از پوشال جارو برای سر بند استفاده می کنند که به ان اگمه گویند اگمه بر خلاف زیور پیشانی زنان یموت که از تکه های متصل به هم ساخته شده اند از نقره مطلایی است و روی اگمه را با نگین عقیق مرصع می کنند و شرابه هایی در لبه پائین و با ارتفاع بلند به آن وصل می کند که به آن شرابه ها ( شلپه ) می گویند . ادامه دارد....